
Co to jest zielona bakteria?
Często spotykany problem dotyka właścicieli zarówno naturalnych, jak i sztucznych paznokci. Zielono-brązowe, a czasem żółto-zielone zabarwienia na płytkach paznokci, są wynikiem działań pałeczki ropy błękitnej, tzw. zielonej bakterii. Jej nazwa pochodzi od zielonkawego zabarwienia, które jest bezpośrednim efektem działania odchodów tych mikroorganizmów. Bakteria ta jest powszechnie spotykana w środowisku, szczególnie w wodzie.
Ryzyko zakażenia pałeczką ropy błękitnej
Zielona bakteria , choć wygląda nieestetycznie, nie stanowi poważnego zagrożenia dla zdrowia. Mimo to, warto dowiedzieć się, w jaki sposób można uchronić się przed zakażeniem. Zasadniczym źródłem wystąpienia bakterii na paznokciach są salony kosmetyczne, w których nie przestrzega się wymogowych zasad sterylizacji. Narzędzia, jak pilniczki, cążki, frezy czy kopytka, muszą być każdorazowo sterylizowane w autoklawie(i dezynfekowane). Pilniczki, przez swój jednorazowy charakter, nie mogą być używane u różnych klientek. Nieprawidłowe przestrzeganie zasad sanitarnych sprawia, że stylistka może przekazywać bakterie na paznokcie swoich klientek.
Zakażenie może pojawić się także w wyniku ekspozycji paznokci na wodę bez odpowiedniego zabezpieczenia. Zwłaszcza osoby mające na paznokciach hybrydę lub żel, podczas domowych prac powinny nasłaniać rękawiczkami. W przypadku oddzielenia się sztucznej masy od naturalnej płytki, powstaje przestrzeń, która może zaabsorbować zanieczyszczoną wodę, stwarzając tym samym idealne środowisko dla rozwoju bakterii.
Podstawową zasadą redukującą ryzyko zakażenia zieloną bakterią jest staranne przygotowanie płytki paznokcia przed nałożeniem masy hybrydowej lub żelowej. Częstym błędem stylistek jest brak usunięcia wszelkich zapowietrzeń – małych, płynnych pęcherzyków powstających przy linii skórek. Nieodpowiednia obróbka stwarza dla bakterii możliwość rozwijania się w zaślepionym schronieniu.
Zasady postępowania w razie zauważenia zielonego zabarwienia paznokci
W sytuacji zauważenia zielonkawego odcienia na paznokciach, najważniejszy jest spokój i konsekwentne podejście do rozwiązania problemu. W przypadku bakterii nie ma potrzeby leczenia farmakologicznego oraz nie zagraża ona zdrowiu, a jedynie estetyce. Pierwszym krokiem powinno być staranne usunięcie całej masy hybrydowej lub żelowej z płytki paznokcia. Zapewni to warunki, w których bakteria nie będzie mogła dalej się rozwijać. Kolejnym etapem jest delikatne opiłowanie płytki i naniesienie kwasowego primeru. Te czynności powinny być jednak wykonane przez doświadczoną stylistkę w celu redukcji ryzyka rozprzestrzeniania się bakterii na kolejne paznokcie.
Zalecenia domowe po zakażeniu zieloną bakterią
Po zdiagnozowaniu zakażenia zieloną bakterią konieczne jest przestrzeganie kilku zasad, które przyspieszą proces ozdrowienia paznokcia. Niezwykle ważne jest, aby nie malować paznokcia, a także unikać kontaktu z wilgocią czy wodą. Wszelkie prace domowe powinny być wykonywane w gumowych rękawiczkach, a po ukończeniu – dokładnie wysuszone ręce. Nie wolno także przykrywać paznokcia plastrami, ponieważ bakterie w warunkach beztlenowych mogą rozwijać się jeszcze intensywniej.
Przydatne może okazać się stosowanie naturalnych środków o działaniu antybakteryjnym, jak olejek z drzewa herbacianego. Smarując nim zarażony paznokieć kilka razy dziennie wspomagamy proces eliminacji zielonej bakterii.

