Bez kategorii

Dlaczego warto postawić na polskie steki?

Podstawą udanego steka jest wysokiej jakości mięso. W sklepach znajdziesz wołowinę hodowaną w Polsce, ale też za granicą. Wybór między poszczególnymi rodzajami nie zawsze jest oczywisty, dlatego przedstawiamy, czym wyróżnia się polski stek. Sprawdź i kupuj świadomie!

Czym różni się stek polski od zagranicznego?

Gdy kupujesz mięso na steki, zwykle skupiasz się na konkretnej części wołowiny. Niewiele osób sprawdza natomiast jego kraj pochodzenia. Tymczasem może mieć on kluczowe znaczenie dla smaku i jakości dania. Czym wyróżniają się polskie steki? Są soczyste i kruche, a dodatkowo zachwycają głębią smaku. Co ważne dla koneserów, pozbawione są charakterystycznego posmaku, jaki mają na przykład steki irlandzkie. Bydło hodowane jest w pobliżu morza, co nadaje im słonej nuty. Natomiast japońskie steki Wagyu wyróżnia natomiast maślany smak. W Stanach Zjednoczonych steki spożywa się znacznie częściej niż w Polsce, dlatego istnieje ryzyko zakupu mięsa pochodzącego z hodowli masowej.

Dlaczego jeszcze to właśnie polskie steki mają przewagę? Import mięsa jest obarczony licznymi procedurami, z których istnienia nie wszyscy zdają sobie sprawę. Chodzi przede wszystkim o bezpieczeństwo – na polski rynek nie może trafić skażona wołowina. Ale, żeby dopełnić tych wszystkich formalności, potrzeba czasu. Oznacza to, że od momentu uboju, do dnia wprowadzenia wołowiny do sklepu, może upłynąć go całkiem sporo. Natomiast wołowina polska trafia na sklepowe półki znacznie szybciej. Dzięki temu nie traci smaku i aromatu, a jej struktura pozostaje zwarta.

Czym charakteryzują się polskie steki?

Zdaniem wybitnych kucharzy polski stek należy do grupy najlepszych na świecie. Jest jeden warunek – musi być przygotowany na bazie wysokiej jakości mięsa. To właśnie ono decyduje zarówno o smaku, jak i konsystencji dania. Polska wołowina na steki powinna pochodzić z ekologicznych gospodarstw. Krowy, które są karmione naturalną paszą, bez zbędnych dodatków i GMO, dają wyższej jakości mięso. Po jego przekrojeniu naszym oczom ukazuje się charakterystyczny marmurek, który świadczy o tym, że zwierzę miało dobre i szczęśliwe życie. Steki z polskiej wołowiny są soczyste i wyraziste w smaku. Ale warunkiem jest wybór odpowiedniej klasy mięsa. Jeśli kupujesz je w markecie, stek raczej Cię nie zachwyci. Tego typu mięso pochodzi z produkcji masowej, od zwierząt karmionych modyfikowanymi paszami. Głównym celem jest przyspieszenie wzrostu, tak aby wołowina jak najszybciej trafiła na sklepowe półki. Niestety, to wszystko odbija się na smaku, jakości i walorach odżywczych.

Przeczytaj też:  Co warto wiedzieć o rozwodzie w Polsce?

Jakie mięso wybrać na steki?

Polska wołowina kulinarna to najlepsze, co możesz wybrać, aby przyrządzić smacznego steka. Najpopularniejsze elementy, z których wychodzą soczyste dania, to:

  • antrykot – zawiera dużą ilość tłuszczu między włóknami mięśniowymi, charakteryzuje się też intensywnym, wołowym smakiem,
  • rostbef – mięso jest kruche, zwarte i soczyste, a zarazem bardzo delikatne,
  • polędwica – zawiera mniej tłuszczu, jednak odpowiednio przyrządzona smakuje wybornie i dostarcza mniej kalorii.

Polska wołowina ekologiczna pochodzi z mięsa wolno wypasanego, dzięki czemu każdy jej element posiada pewną ilość tłuszczu – nawet polędwica i udziec. Błędem jest wybieranie mięsa chudego, zwłaszcza na steki. Tłuszcz to nośnik smaku, który nadaje soczystości.

Gdzie kupić wysokiej jakości mięso na steki?

Jak już wiesz, po mięso na steki nie warto wybierać się do marketu. Wysokiej jakości wołowiny zapewne nie znajdziesz też w lokalnym mięsnym, który specjalizuje się głównie w dostawie drobiu, ewentualnie elementów wołowych na zupę. Tymczasem do przygotowania steka potrzebujesz najwyższej klasy elementów. Kupisz je w sklepach, które dostarczają mięso z ekologicznych gospodarstw. Polska wołowina dostępna jest w internecie – robiąc zakupy w ten sposób, zaoszczędzisz czas i pieniądze. Warto zamówić ją w dokładnie takiej ilości, jakiej potrzebujesz. Choć mięso wołowe można mrozić, najlepsze na steki będą świeże kawałki.

Możliwość komentowania Dlaczego warto postawić na polskie steki? została wyłączona