ogórki
Kulinaria

Jak obrać ogórka, aby nie był gorzki?

Urok i problem świeżych ogórków

Zdecydowanie, świeże oraz intensywnie zielone ogórki są prawdziwym przysmakiem. Nie tylko smakują doskonale, ale także stanowią przekąskę mocno orzeźwiającą. Wykorzystywane są one w wielu sałatkach, jak choćby w klasycznej mizerii. Bez dwóch zdań, jedzenie staje się mniej przyjemne, gdy trafimy na jakiś gorzki egzemplarz. Stało się to problemem dla wielu osób, które często zastanawiają się, jakigh wpływ ma obróbka warzyw na ich smak?

Dlaczego ogórki bywają gorzkie?

Analizując pytanie: jak obrać ogórka żeby nie był gorzki, musimy najpierw zrozumieć specyfikę tego warzywa. Gorzki smak ogórków wynika bowiem z substancji, które są zwane kukurbitacynami. Są one produkowane przez roślinę jako system obronny. Mają one za zadanie odstraszać szkodniki, które gustują w ogórkach. Dla co po niektórych gatunków zwierząt te związki są trujące, ale w przypadku człowieka jedynie mają wpływ na słabe doznania smakowe.

Gorzkość i warunki wzrostu

Interesujące jest, że kukurbitacyny są wytwarzane w sytuacjach, w których warunki rozwoju roślin są bardzo niesprzyjające. Dlatego też najwięcej zapytań dotyczy, jak obierać gruntowe ogórki, aby nie były gorzkie. Uprawiane one są w okolicznościach bardziej naturalnych niż szklarniowe, a dodatkowe czynniki jak przesuszenie czy wahania temperatury sprawiają, że roślina w znacznie większym stopniu się zabezpiecza składnikami gorzkimi.

Jakie są sposoby na smaczne ogórki?

Niewiele osób ma szansę doglądać ogórków od samej chwili zasiania nasion. Wiadomo, że dla zapalonych ogrodników najsmaczniejsze są te wyhodowane samodzielnie, ale wymaga to dużo pracy oraz uwagi. Natomiast kupując w sklepach ogórki czy też na targach, wcale nie jesteśmy skazani na los. Kluczowe jest bowiem, jak obrać ogórki, aby nie były one gorzkie.

Mądre obieranie jako sposób na gorzkość

Obieranie zawsze rozpoczynamy od końcówki jaśniejszej. Ciemna część bezpośrednio wyrasta z łodygi, która obok liści oraz korzeni, jest miejscem głównym gromadzenia się substancji gorzkich. Przecinając ogórka od strony ciemniejszej, bardzo łatwo możemy rozprowadzić smak gorzki niemal po całym owocu.

Jak obracać, aby dobrze smakowały?

Podczas obierania ważne jest, aby po każdym przeciągnięciu nożem, obieraczkę do warzyw i owoców, narzędzie opłukać pod bieżącą wodą. Może wydawać się to pracochłonne, ale jest to bardzo skuteczny sposób na uniknięcie nieprzyjemnego smaku. Poświęcenie trochę czasu na dokładne obieranie, pozwala nam rozkoszować się przepysznym smakiem ogórków.

Możliwość komentowania Jak obrać ogórka, aby nie był gorzki? została wyłączona