
Jak odkamienić czajnik kwaskiem cytrynowym?
Rozpocząć dzień bez porannej kawy czy herbaty jest dla wielu z nas nie do pomyślenia. Automatycznie, bez zastanowienia, często jeszcze z zamkniętymi oczami, włączamy czajnik i oczekujemy na wrzątek. Bardzo często jednak, na jego dnie kryje się niemiła niespodzianka – osad oraz kamień. Czy istnieje skuteczny, domowy sposób na ten kłopot? Jak odkamienić czajnik kwaskiem cytrynowym? Odpowiedzi na te pytania mogą okazać się kluczowe dla miłośników gorących napoi.
Zapobieganie osadom
Woda, jaką codziennie pijemy, różni się w zależności od regionu kraju, z którego pochodzimy. Niestety, zdecydowana większość spośród nas nie ma dostępu do miękkiej wody. Wynikają z tego pewne problemy, szczególnie taki, jak łatwe tworzenie się kamienia oraz osadu na dnie czajnika. Woda wartej jest osad z minerałów zawartych w wodzie, ma znikome wartości odżywcze i wpływa negatywnie na smak wypitych napojów.
Jeżeli zazwyczaj odkładamy ten problem na później, powinniśmy jednak zastanowić się nad jego regularnym rozwiązywaniem. To, z jaką częstotliwością powinniśmy odkamieniać nasz czajnik, zależy od tego, jak często go używamy. Przy codziennym użyciu, zaleca się to robić co około 2 miesiące. W ten sposób zapewnimy mu długotrwałe działanie bez zarzutów.
Sposoby domowe na pozbycie się kamienia
Jak skutecznie i ekologicznie odkamienić czajnik? Na rynku znajdziemy wiele specyfików specjalnie stworzonych do walki z kamieniem, jednak równie dobrze możemy użyć domowych sposobów. W momencie, gdy zdecydujemy się na tę opcję, musimy pamiętać o tym, że proces odkamieniania powinien składać się z dwóch etapów. Na początku należy umyć czajnik, a następnie przed każdym użyciem zagotować w nim kilkukrotnie wodę.
Osady w czajniku można usunąć na wiele sposobów, przy użyciu dostępnych każdemu, kuchennych składników. Jakie są najpopularniejsze?
Pierwszy z nich polega na zagotowaniu wody w czajniku z dodatkiem szklanki Coca-coli. Owa zasługująca na sławę pod wieloma względami napój, jest doskonałym sprzymierzeńcem w walce z osadem. Aby proces przebiegł jeszcze sprawniej, możemy dodać łyżkę sody oczyszczonej.
Kolejną metodą jest napełnienie czajnika obierkami z ziemniaków. Zalejmy je wodą i zagotujmy. Po pierwszej gotowaniu wodę wylejmy, ale obierki pozostawmy w urządzeniu. Nalejmy ponownie wodę i gotujmy. Proces ten powtórzmy kilkukrotnie, aż do zniknięcia kamienia. Na koniec czajnik oczywiście dokładnie umyjmy.
Ostatnim, i zarazem najskuteczniejszym domowym sposobem na usunięcie kamienia z czajnika jest wykorzystanie soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. Do półtorej szklanki wody (na cały czajnik) dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny albo 2 łyżki kwasku cytrynowego. Mieszankę gotujemy, a następnie po wrzeniu pozostawmy ją na godzinę w czajniku. Po tym czasie wylewamy ją i dokładnie czajnik umyjmy.
Podsumowując – o ile na rynku dostępne są specjalne preparaty do usuwania kamienia, o tyle z powodzeniem możemy wykorzystać również domowe sposoby. Każdy z nich jest skuteczny i efektywny, więc wybór należy tylko do nas.

