Bez kategorii

Jaką herbatę pije się w Japonii?

To pierwsze skojarzenie z japońską herbatą. Zresztą całkiem słuszne – Japończycy podnieśli umiejętność parzenia i podawania herbaty do rangi sztuki. Z Japonii pochodzą też najwyżej cenione odmiany krzewów herbacianych i gatunki herbaty. W Kraju Kwitnącej Wiśni herbatę pije się przez cały dzień – od pory śniadaniowej do późnego wieczora, do posiłków i pomiędzy posiłkami, na co dzień i z okazji świąt, na spotkaniach towarzyskich i biznesowych.

Japończycy wyróżniają wiele gatunków herbaty, jest to bardzo obszerna wiedza – liczy się odmiana, region uprawy, pora zbioru, metoda suszenia liści. Zawsze jest to herbata zielona, ale nie zawsze są to tak szlachetne gatunki jak matcha. Matcha to specjalna herbata, występująca w postaci sproszkowanych liści. Właśnie taką herbatę zaparza się podczas słynnej herbacianej ceremonii. Towarzyszy jej podziwianie ceramiki, recytowanie poezji, kontemplowanie ogrodu. Prawdziwa ceremonia herbaty może trwać kilka godzin, a w uproszczonej wersji dla turystów około godziny. Trudno by było odtworzyć ją w domu, ale samej herbaty warto spróbować.

Gdzie zamówić prawdziwą, japońską herbatę?

Moyamatcha.com to strona internetowa i sklep poświęcony w całości japońskiej kulturze herbaty. W ofercie znajdują się różne gatunki, w tym oryginalna matcha, a także ceramika i wszelkie niezbędne akcesoria do przyrządzenia herbaty zgodnie z zasadami sztuki. Herbata z moyamatcha.com pochodzi z Japonii, z najlepszych regionów i z organicznych upraw. Można tutaj też zamówić zestawy upominkowe składające się z opakowania herbaty, specjalnych czarek z pięknej japońskiej ceramiki i pędzelka do roztrzepywania herbaty matcha.

Jak smakuje matcha?

Aby osiągnąć smak taki sam jak podczas ceremonii herbaty matcha musi być zaparzona w wodzie o odpowiedniej temperaturze – około 70 stopni. Nie można parzyć jej we wrzątku – straci wówczas swój niepowtarzalny aromat i cenne właściwości. Prawidłowo zaparzona matcha ma piękny aromat i wyjątkowo subtelny, trudny do opisania smak. Ma nieco goryczki, trochę słodyczy, niektórzy czują w niej lekkie orzechowe nuty, jest też pełny umami. Dzięki temu matcha ma różnorodne zastosowanie – nie tylko jako zaparzona herbata. Dodaje się jej do deserów – świetnie smakują lody o smaku matcha, do koktajli bezalkoholowych, do ciastek, a nawet do sosów. Matcha to bogate źródło smaku umami, który podkreśla inne smaki i dodaje im wyrazistości. Warto wiedzieć, że ta szlachetna herbata zawiera wiele cennych dla zdrowia składników i sami Japończycy twierdzą, że jest z jednym czynników wpływających na ich długowieczność.

Przeczytaj też:  Jak zaplanować swoją rutynę pielęgnacyjną?
Możliwość komentowania Jaką herbatę pije się w Japonii? została wyłączona