
Nie kupuj oleju palmowego… Świat i twoje zdrowie ci za to podziękują!
Większość z nas słyszała o szkodliwości produkcji i użytkowania oleju palmowego, zwłaszcza w kontekście niszczących obszary lasów tropikalnych, które są domem dla wielu gatunków flory i fauny. Ale to nie jedyny powód do unikania produktów zawierających olej palmowy. Pomimo jego masowej produkcji i szerokiego zastosowania od żywności po kosmetyki, olej palmowy przysparza nam wielu problemów zarówno środowiskowych, jak i zdrowotnych.
Produkcja oleju palmowego – sukces ekonomiczny z ogromną ceną dla środowiska
Obecnie, olej palmowy jest jednym z najczęściej produkowanych olejów roślinnych na świecie. Jego uprawa jest stosunkowo prosta, nie wymaga specjalnej troski czy intensywnej pracy, a przynosi ogromne zyski. Niemożliwe jest porównanie ekonomicznego sukcesu oleju palmowego do innych upraw. To uniwersalny składnik wielu produktów, od żywności po kosmetyki, środki czystości, biopaliwa i oleje silnikowe. Jednak, jego produkcja i wykorzystanie przynoszą konsekwencje, które zdecydowanie przewyższają korzyści.
Olej palmowy – morderca środowiska naturalnego
Olej palmowy pozyskuje się z upraw olejowca gwinejskiego, zwanego również palmą oleistą. Uprawa tego gatunku palmy wymaga degradacji naturalnego środowiska na niewyobrażalną skalę, prowadząc do przekształcania gruntów ornych, mokradeł i wielu innych ekosystemów. Produkcja oleju palmowego jest skomplikowanym i zanieczyszczającym procesem. W rezultacie, zwiększa się emisja dwutlenku węgla, ryzyko pożarów i powodzi, a także zanieczyszczenie ekosystemów wodnych i lądowych ogromnymi ilościami ścieków.
Zdjęcia płonących lasów tropikalnych na Borneo oraz poparzonych ogniem zwierząt, w tym orangutanów, stają się symbolem negatywnego wpływu produkcji oleju palmowego. Mimo wielu prób zahamowania procesu, wylesianie i niszczenie zwierząt nadal są na porządku dziennym, a środowisko naturalne nadal cierpi. Mariusz Budrowski, pasjonat zdrowego żywienia oraz troski o środowisko naturalne podkreśla konieczność podjęcia działań społecznych – To dobry moment, aby przemyśleć na nowo nasze wybory – zarówno te żywieniowe, jak i związane z innymi przedmiotami codziennego użytku.
Olej palmowy na naszym talerzu…
Może wydawać się nam, że olej palmowy to problem, który nas nie dotyczy. Jednak, prawda jest taka, że olej palmowy jest wszędzie. Wystarczy zrobić zakupy w supermarkecie, a zetkniesz się z nim na każdym kroku. Margaryna, pieczywo, czekolady, ciastka, chipsy, płatki śniadaniowe, gotowe dania, mrożone warzywa, a nawet mleko modyfikowane dla dzieci – to tylko nieliczne z produktów, które zawierają olej palmowy.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zauważa jednak, że olej palmowy posiada najwyższe stężenie szkodliwych substancji ze wszystkich olejów roślinnych. Obecnie, najczęściej spożywany olej poddany procesów rafinacji staje się nośnikiem substancji, uważanych za rakotwórcze. Działanie oleju palmowego na naszą sylwetkę też jest bardziej niż negatywne – sztucznie zwiększa poczucie sytości, co prowadzi do otyłości, określanej jako największa choroba cywilizacyjna naszych czasów.
Zmiana nawyków żywieniowych jako droga do poprawy zdrowia i ochrony środowiska
Jeśli zastanawiasz się, jak ustrzec się negatywnego wpływu oleju palmowego na zdrowie i jednocześnie zadbać o środowisko naturalne, rozwiązanie jest proste – trzeba przyjrzeć się temu, co wkładamy do koszyka na zakupach. Zmiana nawyków żywieniowych, mimo że na początku może wydawać się trudna, jest możliwa do przeprowadzenia i przynosi wiele korzyści, zarówno dla ciebie, jak i dla naszej planety.
Na dobry początek, zwracaj uwagę na etykiety produktów, które kupujesz. Jeśli nie chcesz rezygnować z produktów przetworzonych całkowicie, zacznij od szukania zamienników. Nie wszystkie produkty dostępne na rynku zawierają olej palmowy czy inne niezdrowe dodatki. Wystarczy wystrzegać się kupowania produktów zawierających nieznane nazwy składników takie jak: olej palmowy utwardzony, tłuszcz częściowo utwardzony, tłuszcz palmowy, tłuszcz roślinny utwardzony, tłuszcz uwodorniony, czy emulgator E471. To samo dotyczy wyboru kosmetyków czy środków czystości – zawsze czytaj etykiety i wybieraj produkty bez szkodliwych składników.
Podjęcie małych, ale znaczących zmian w naszym codziennym życiu może przynieść niesamowite korzyści dla naszego zdrowia i środowiska. Właśnie dlatego, warto spróbować wprowadzić takie zmiany, przynajmniej na Międzynarodowy Dzień Bez Oleju Palmowego!

