
Zakończ Światowy Dzień Marchewki z marchewką… Odkryj moc zdrowia!
4 kwietnia – święto marchewki
4 kwietnia, ta wyjątkowa data pełni rolę Dnia Marchewki, dającej wszystkim „anty-marchewkowcom” doskonałą okazję do zmiany swojego nastawienia do tego niesamowitego warzywa. Marchew jest stałym gościem na polskich stołach, co jest spowodowane jej dostępnością, niską ceną, bogactwem wartości odżywczych i uniwersalnością zastosowania – idealnie komponuje się zarówno z potrawami słonymi, jak i słodkimi. Wiąże się ona przede wszystkim z beta-karotenem, ale ma znacznie więcej do zaoferowania. Jesteś pewny, że znasz wszystkie korzyści płynące z jej spożycia?
Dzień Marchewki – początki
Pierwsze obchody Dnia Marchewki rozpoczęły się w Wielkiej Brytanii w 2003 roku. Ów zwyczaj bardzo szybko zaczął być praktykowany również w innych krajach. Polska jest jednym z tych państw, które mają solidne powody do świętowania – bowiem plasuje się w czołówce europejskich producentów tego pomarańczowego warzywa. Corocznie zbieramy około 800 tysięcy ton marchew. Mimo to, nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważna jest marchew w naszej diecie i jak może przyczynić się do poprawy stanu całego naszego organizmu.
Co sprawia, że marchew jest tak specjalna?
Marchew odgrywa jedną z kluczowych ról w projekcie Odmładzanie na surowo, zwłaszcza ze względu na trzy podstawowe atrybuty, które nią charakteryzują: cenę, dostępność oraz gromadę składników odżywczych i korzyści płynących dla zdrowia z jej spożycia. Nikogo nie trzeba przekonywać do jej dostępności (dostępna praktycznie wszędzie) i ceny (zazwyczaj od 3 do 5 zł za kilogram), ale warto zaznaczyć jej potencjał zdrowotny.
Zdrowotne aspekty marchew
Marchew jest najzdrowsza i najbardziej odżywcza w surowej formie, co jest typowe dla większości owoców i warzyw. To właśnie w surowej formie marchew zawiera skarbiec wartości odżywczych, które są niezmiernie pożądane przez nasze organizmy. Gotowanie marchwi powoduje wzrost jej indeksu glikemicznego, dlatego spożywanie jej w dużej ilości w tej formie nie jest zalecane np. osobom z cukrzycą. Jest to również pokarm łatwostrawny, dlatego doskonale nadaje się do spożycia o każdej porze dnia i nocy.
Oferta wartości odżywczych marchewki
Marchew jest niewyczerpalnym źródłem wartości odżywczych. Zawiera niewielką ilość węglowodanów – co stanowi jedynie 11g na 100g – co na warzywo jest bardzo mało. Zawiera cenny błonnik, który umożliwia prawidłową pracę naszego układu trawiennego i stymuluje wątrobę. Zawiera takie składniki jak potas, sód, wapń i magnez. Jest też skarbnicą witaminy k oraz alfa i beta-karotenu, które są niezbędne do utrzymania prawidłowego wzroku oraz promiennej skóry.
Mnogość możliwości wykorzystania marchewki
Marchewka oferuje nieograniczone możliwości zastosowania. Możemy przygotować z niej wyśmienity sok, dobrze nam znaną surówkę marchewkowo-jabłkową, a dla miłośników słodkości czeka nawet ciasto. Dbajcie o siebie!
O autorze
Mariusz Budrowski jest specjalistą i praktykiem zdrowego żywienia. Jest pomysłodawcą projektu Odmładzanie na surowo oraz Surowego Życia i Festiwalu Witariada – największego na świecie wydarzenia dla osób chcących żyć zgodnie z naturą. Jest także współautorem książek, m.in. Surowe zdrowie czy Moje 90 dni. Wraz ze swoją partnerką, Agnieszką Juncewicz, angażuje się w wiele projektów promujących dietę raw i sokoterapię jako sposób na zdrowy styl życia.

